Jajka zapiekane z pomidorami i fetą

Jajka zapiekane z pomidorami i fetą

Kolejny przepis na pyszne śniadanie 🙂 Jajka zapiekam w kokilkach razem z fetą, pomidorami, oliwkami i cebulą. Przepisy na idealne śniadania możecie znaleźć tutaj: Moje ulubione pomysły na śniadania

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 bardzo duże pomidory
  • 2 duże zielone oliwki
  • 2 łyżki fety
  • 1/2 małej cebuli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka masła

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w drobne kawałki. Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokruszyć.

Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dorzucić pomidory i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oregano (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Wymieszać i smażyć przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty). Do kokilek przełożyć pomidory z patelni. Posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu rozbić jajka. Całość posypać suszonym oregano.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Jajka zapiekane z pomidorami i fetą 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.