Bardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli
lubicie serniki na bazie serka Philadelphia ,
lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę
podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się
w ustach .Moja rodzina zachwycona!.
Składniki: tortownica 20 cm
5 jajek ,temperatura pokojowa
200 g białej czekolady
300 g serka kremowego typu Philadelphia
(Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji)
W dużym garnku zagotowujemy wodę ,zmniejszamy na minimalny
ogień i stawiamy na nim mniejszą ,metalową miskę w której roztapiamy
białą czekoladę.Zdejmujemy z ognia i na kuchence dodajemy do
czekolady ser ,mieszamy energicznie aż masy się połączą .
Teraz dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy .
Masa jest dość rzadka ,ale nie płynna.
Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy
serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła.
Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ,
oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy.
Ciasto rośnie dość mocno.Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy
o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto
po upieczeniu nie opadnie.Foremka musi być zabezpieczona z zewnątrz
podwójną warstwą folii aluminiowej .Wstawiamy ja w naczynie
żaroodporne ,nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut,
następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut.
Oprószamy cukrem pudrem .Smacznego.
Jeśli ciasto jest płynne w środku po podanych wyżej 40 minutach
pieczenia radzę wydłużyć czas o kolejne 5,10 minut.Każdy piekarnik
jest inny.Środek ma być ścięty, ale nie może być płynny.
I bez mąki pszennej? Coś dla mnie!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Widziałam ostatnio w internecie przepis na sernik japoński, ale nie miałam okazji spróbować. Wygląda baaardzo : )
wygląda pysznie:)
bardzo lubię ten sernik; kiedyś go robiłam. Dobrze że mi o nim przypomniałaś zrobię go znów
Uwielbiam serniki!!! Ten faktycznie przypomina chmurkę:)
Wygląda pysznie! Bardzo fajny! Taki lekki i dość klasyczny. Tak, jak lubię. Nawet mojemu chłopakowi by zasmakował, bo on w sernikach nie znosi rodzynek 😉
Pozdrawiam 🙂
uprzedziłaś mnie:)
widziałam ten przepis i mam zamiar go wypróbować, bo kochamy serniki.
Twój wygląda pysznie:)
Wow, wygląda tak delikatnie, jestem pewna, że rozpływa się w ustach ❤
Ten sernik robi furorę w sieci, muszę wreszcie go zrobić. Twój wygląda bardzo apetycznie
Wygląda na mega delikatny
trochę się boję tego sernika, bo wydaje mi się, że jest baaaardzo delikatny. No ale cóż, muszę kiedyś wypróbować 🙂
Nie jest trudny,dasz radę.
wygląda bardzo delikatnie 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Wspaniały!
Koniecznie do upieczenia…
Super, dawno nie widziałam takiego puchatego sernika 🙂
Pięknie upieczony.
O rany wygląda delikatnie jak ptasie mleczko 🙂 Ależ musiał byc pyszny 🙂
ależ delikatny – jak puch! cudny.
Już od dawna mam na niego chętkę!
Na pewno jest bardzo smaczny 😀 Wpisuję do wypróbowania 🙂
Polecam.
japoński sernik! wygląda super, jaki puszysty! 🙂