Radomianka
Radomianka to kakaowe ciasto podobne do klasycznego murzynka ale przełożone śmietankowym kremem na bazie albo kwaśnej śmietany albo zsiadłego mleka. Jogurt naturalny też świetnie pasuje i ja z braku odpowiedniej śmietany tak właśnie zrobiłam. Wyszło wyśmienicie.
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 200 g miękkiego masła
- 7 łyżek drobnego cukru
- szklanka kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka, ewentualnie pół szklanki jogurtu naturalnego i pół szklanki śmietany 18%
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
- 4 łyżki cukru
- łyżka wody
- łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1/3 kostki masła
- wiórki kokosowe do posypania
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując.
- Wciąż ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem.
- Na koniec wmieszać ręcznie ubitą pianę z białek.
- Ciasto wlać do niedużej tortownicy i piec około 40 minut w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki.
- Masło na krem utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wciąż ucierając dodawać stopniowo kwaśną śmietanę lub mleko.
- Jeżeli wydaje wam się, że krem jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny.
- Ciasto przełożyć kremem.
- Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników.
- Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
0 komentarze