Radomianka

By 08:19

Radomianka to kakaowe ciasto podobne do klasycznego murzynka ale przełożone śmietankowym kremem na bazie albo kwaśnej śmietany albo zsiadłego mleka. Jogurt naturalny też świetnie pasuje i ja z braku odpowiedniej śmietany tak właśnie zrobiłam. Wyszło wyśmienicie.



Składniki:


na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
na krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • szklanka kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka, ewentualnie pół szklanki jogurtu naturalnego i pół szklanki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 kostki masła
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując.
  3. Wciąż ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem.
  4. Na koniec wmieszać ręcznie ubitą pianę z białek.
  5. Ciasto wlać do niedużej tortownicy i piec około 40 minut w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Ostudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki.
  7. Masło na krem utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  8. Wciąż ucierając dodawać stopniowo kwaśną śmietanę lub mleko.
  9. Jeżeli wydaje wam się, że krem jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny.
  10. Ciasto przełożyć kremem.
  11. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników.
  12. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do listy blokowanych banerów

You Might Also Like

0 komentarze