kruche ciasteczka kakaowe z migdałami

3233

składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
75 g cukru
150 g masła
1 żóltko
16 g cukru z prawdziwą wanilią
15 g kakao
100 g migdałów np. w słupkach

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier z wanilią, kakao, żółtko oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy posiekane migdały i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. C.

1 KOMENTARZ

  1. Musialam troche improwizowac, gdyz nie mialam kakao, wiec zamienilam je na starta na tarce czekolade gorzka. Posiadalam male jajka, wiec dalam dwa zoltka i troche wiecej masla 200 g. Ciasteczka pokroilam na rozne grubosci i te ciensze wyszly bardzo kruchutkie, natomiast te grubsze w srodku wyszly miekkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here