Cookies

19 lis 2015

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl



Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim:
Do stołu podano:-)


Zapiekanka ze słodkich ziemniaków:

6 średniej wielkości słodkich ziemniaków
2 cebulki
ząbek czosnku
łyżka masla
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, papryka
świeże zioła: oregano, tymianek, może byc pietruszka
mleko 1/ 8 szklanki
śmietana 1/ 8 szklanki

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój w cieniutkie plastry,  cebulę również pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Plasterki ziemniaków ustaw w naczyniu ( jak na zdjęciu). Plasterki cebuli włóż pomiędzy ziemniaki, najlepiej tak, żeby nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia cebula szybko się przypala. Posiekany czosnek włóż w wolne miejsca pomiędzy plasterkami ziemniaków. Posmaruj masłem, najlepiej pędzelkiem, polej oliwą. W kubeczku wymieszaj widelcem mleko i śmietanę, polej po ziemniakach. Posyp świeżymi ziołami i przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni godzinę lub do momentu gdy skórka będzie przyrumieniona. Smacznego!

Edyta Guhl, zapiekanka

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków w zielonej foremce.


Autor- Edyta Guhl





4 komentarze:

  1. zapiekanka wygląda przepysznie, ten kolor, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje, jest naprawde smaczna, raczej slodka i robi dobre wrazenie na gosciach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna ta zapiekanka i świetnie pasuje jako dodatek do obiadu:-) Podkradnę pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko ciesze sie, po to sa te pomysly, zeby probowac :-)

    OdpowiedzUsuń