Cookies

23 lut 2016

Wegańskie curry z ciecierzycą i kokosowym mlekiem

Curry z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.Edyta Guhl.
Zapraszam na curry z ciecierzycą, moje ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira, czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji zdobędę się nawet na wieczorny spacer i nie straszne mi przeziębienie. Macie chęć na wyprawę w nieznane? Zapraszam :-)

Wegańskie curry z ciecierzycą i kokosowym mlekiem:


Składniki:

1 mała cebula
1 łyżka świeżego imbiru( mały kawałek)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżeczka curry, przyprawy Garam Masala i szczypta ostrej papryki
szpinak mrożony, cały kubek
2 marchewki
poł świeżej czerwonej papryki
słoik ciecierzycy( najlepiej ugotować samemu)
puszka mleka kokosowego
łyżka czerwonej pasty curry
sok z jednej limonki
szczypta soli
nitek chili użyłam do dekoracji, są przepiękne

Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozrzewamy olej z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, dusimy na średnim ogniu. Dodajemy curry, garam masala i paprykę.
2. Szpinak, ja używam mrożonego, oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki, paprykę w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z limetki.
3. Serwujemy z ryżem Basmati lub chlebkami czapati. Namaste!

Wegańskie curry z ciecierzycą. Edyta Guhl.

Smaczne curry ze szpinakiem i ciecierzycą.

Wegańskie przepisy.Edyta Guhl.

 Przepisy z indyjskiej kuchni.Edyta Guhl.

 Curry z ciecierzycą, najmaczniejsze z ryżem.
Egzotyczne potrawy z Indii. Edyta Guhl.

Pozdrawiam,
Edyta


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę, ostatnio unikam potraw mięsnych, więc znalazłam coś dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie Asiu, czasami tez lubie bardziej egzotyczne potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie jest pod kazdym wzgledem idealne. Skladniki, lacznie z przyprawami gwarantuja niezwykle doznania smakowe. Orientalna kuchnia jest doskonala i zdrowa, warto ja czesto stosowac, albo przynajmniej inspirowac sie nia w tworzeniu wlasnych potraw.

    OdpowiedzUsuń