Cookies

16 paź 2016

Tort z makaronu

Tort z makaronu. Edyta Guhl
Włoskie krajobrazy w Eifel.
Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym sosem pomidorowym z odrobiną bazylii, spagetti podsmażonego na patelni z czosnkiem i dobrą oliwą, nie mówiąc już o warzywnej lasagne z dużą ilością amore...Kluski są dobre na wszystko, na jesienną słotę, zły humor, a nawet na przeziębienie. Po zjedzeniu talerza gorącego, aromatycznego makaronu, z dodatkiem świeżych ziół, ulubionych warzyw, startego sera i pysznego sosu, poczujemy się dużo lepiej. Zapraszam do kuchni. Dzisiaj tort z makaronu, a dokładniej z makaronu rigatoni. Wybrałam rigatoni, ponieważ kluski nie są ścięte ukośnie jak penne i lepiej ukladają się w foremce, ale nie trzeba wiernie trzymać się przepisu, potraktujcie go jako inspiracje, a zwykle makkaronni ułożone w poprzek formy i zapieczone z dowolnym sosem i np. zielonym groszkiem smakują jak marzenie. Mój tort makaronowy jest bezmięsny, z dużą ilością czosnku i ziół. Wiele osob napełnia rurki rigatoni podsmażonym mielonym mięsem, posypuje startym parmezanem, polewa sosem pomidorowym i zapieka w piekarniku. Efekt wygląda imponująco i zapewniam Was, wszystkim smakuje.

Tort z makaronu:

500 g makaronu Rigatoni
650 ml sosu pomidorowego*
1 cebula
2 pomidory
* ulubione warzywa: kukurydza, groszek, marchewka, grzyby( ale niekoniecznie)
2 oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta soli, ostrej papryki, świeże zioła: oregano, tymianek, lubczyk
300 g sera: parmezan
tłuszcz do foremki
* nitki chili do dekoracji( jeśli lubicie pikantnie)

Przygotowanie:

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni razem z oliwą. Pomidory pokroić( można wczesniej sparzyć i obrać ze skorki), wrzucić na patelnię i poddusić razem z cebulą i czosnkiem około 5 minut, na małym ogniu. Można dodać ulubione warzywa: bardzo drobno pokrojoną marchewkę( pamietajmy, że poźniej napełnimy tym sosem rurki rigatoni), kukurydzę, groszek lub grzyby. Dodajmy sól, pieprz, przyprawy, świeże zioła.
2. Makaron rigatoni gotujemy al dente( trochę krócej niż przepis na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko i przepłukujemy zimną wodą.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180° Okrągłą formę( 24 lub 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy tluszczem.
Najlepiej jest owinąć foremkę folią aluminiową, nawet gdy podczas pieczenia sos z niej wypłynie, nie pobrudzimy piekarnika).

4. Ser ucieramy na tarce. Połowę dodajemy do ugotowanego makaronu i obtaczamy go ostrożnie, a następnie ustawiamy w foremce. Jest z tym trochę zabawy, dlatego dobrze jest postawić foremkę na kant( pionowo) i kłaść kluski jedną na drugą.
5. Kluski w foremce polewamy sosem, można zrobić to grzbietem łyżki, albo czekać na siłę ciężkości. Ważne jest, żeby sos wpłynął do rurek.
6. Resztą sera posypujemy makaron i zapiekamy w piekarniku na złoto około 30 minut. Buon appetito!

* przepis np. TUTAJ: dip pomidorowy
Makaronowy tort z pomidorami.

Makaron Rigatoni.

Najlepiej jest owinąć foremkę folią aluminiową.

 Pyszny pomidorowy sos z ziołami.


Makaronowy tort posypujemy serem. 


Włoska kuchnia.

Zapieczony makaron smakuje każdemu.
Eifel, krajobraz prawie jak z Toskany.

Pozdrawiam,
Edyta


4 komentarze:

  1. Ale super to wymyśliłaś! Wygląda imponująco! ja uwielbiam makarony więc chętnie bym zjadła taki torcik :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kukuleczki, to nie ja, takich torcikow makaronowych sa cale tony w necie :-)
    Pozdrawiam i zapraszam na torcik :-)
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko przepis bardzo mi się podoba. Zabieram do zrobienia, pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosiu, jak ktos lubi makaron, to jest pycha :-)

      Usuń