Pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą (idealny na przeziębienie)

Pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutąDziś chciałabym zaprosić Was na pyszny pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą. Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść 🙂 Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 1/2 szklanki wody
  • 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem” Eterno
  • 2 łyżeczki miodu (u mnie lipowy)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • do podania – listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Z 225 ml soku odlewamy 1/2 szklanki, resztę wlewamy do garnuszka z grubszym dnem. Do soku w garnku dolewamy 1/2 szklanki wody, całość zagotowujemy.

Do odlanego soku (1/2 szklanki) dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy 2 łyżeczki syropu z
Cytrynek z imbirem” oraz miód (ilość miodu można zwiększyć, jeśli lubicie słodsze desery), znów dokładnie mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do gotującej się wody z sokiem. Całość mieszając gotujemy do zgęstnienia (powinno nam to zająć dosłownie chwilę).

Podajemy w pucharkach z listkami świeżej mięty. Kisiel można zjeść na ciepło (polecam na przeziębienie) lub na zimno.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz