Bez kategorii · ciasta · deser

W biegu: ciasto jednogarnkowe :)

Było błyskawiczne śniadanie, szybki obiad, czas na deser 🙂 Dzisiaj ciasto jednogarnkowe – proste, mało zmywania i naprawdę pyszne w smaku. Ciasto znika tak samo szybko, jak szybko się je przygotowuje. Idealne do filiżanki kawy lub herbaty. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

1 kostka margaryny (lub szklanka oleju roślinnego)
1 szklanka brązowego cukru (może być też biały, ciasto wyjdzie słodsze)
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady deserowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

W zasadzie opis całej procedury można zamknąć w jednym zdaniu 😉

Zmieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto i dodać groszki czekoladowe, piec 50 minut w 180 stopniach, góra-dół.

Jeśli użyjemy margaryny, to trzeba ją najpierw rozpuścić w garnku, na małym ogniu, resztę składników dodajemy do garnka i mieszamy. Przelewamy do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego!

IMG_6387.JPG

Jedna myśl na temat “W biegu: ciasto jednogarnkowe :)

Dodaj komentarz