Tajska zupa rybna


Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko.

Tajska zupa rybna

Składniki:

  • 300 g makaronu Chow Mein
  • około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 1,75 l bulionu
  • 300 g mleka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki limonki Kaffir
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli)

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.

W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 komentarzy do “Tajska zupa rybna