Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „

Rate this post

Ciasteczka  „śnieżne smalcówki „

Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada , ale i tak zawsze są mega smakowite 😉 Przepis stary jak świat , nawet dinozaury go znały 😉 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g smalcu,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 50 g drożdży- świeżych
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek 😉 )
  • marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada – nie wypływa , dżem lub jak to widać na zdjęciu 😉 )
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozcieramy z cukrem, ładnie się topią pod jego wpływem 😉 . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub inny robot – pomocnik 😉  )  wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł i wyrobił ciasto , można także ręcznie jak ktoś jest bardziej , pracowity ode mnie 😉 . Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm . Przy brzegu smarujemy je marmoladą ( jak na zdjęciu ) kulamy rulonik dwukrotnie i tniemy nadmiar . Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości , jakiej lubimy ciasteczka . Układamy na blaszce do pieczenia . Ciastka pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, powinny się ładnie zarumienić. Po wystudzeniu, oprószamy je mocno śnieżnym ,cukrem pudrem. Smacznego 😉

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *