Translate

20.01.2017

Bulion z indyka

 


Bulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu.

1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g)
1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
sól morska
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy


Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu.


Przygotowanie.

Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody w dużym garnku z dodatkiem łyżeczki soli morskiej. Gotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu.
W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać do wywaru. Gotować przez 30 minut bez przykrycia.

Po zakończeniu gotowania bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet, sałatka warzywna.




1 komentarz:

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...