HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są kutrów rybackich, a sprzedawcy niejednokrotnie patroszą swoje zdobycze na oczach przechodniów. Rybne menu jest dość szerokie – od powszechnie dostępnych, puszkowanych węgorzy w galarecie od Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp.

Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem!

W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają się w roli zacieracza śladów po ciałach zlikwidowanych przez nas przeciwników, a także można przejąć nad nimi kontrolę za pomocą umiejętności Possession (opętanie). Są też dobrym towarem konsumpcyjnym – mieszkańcy Wysp chętnie spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę.

Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni
Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni

W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas.

dishonored 2 fishmonger's cookbook
Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania!

Pora zapolować na hagfish!

Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu
HAGFISH QUENELLES
DISHONORED 2
serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook”

60 min
15 min (czekanie)
12,70 zł
2 porcje
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • miska
  • łyżka
  • garnek
  • piekarnik
  • forma do pieczenia
  • Składniki Koszt
    filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł
    masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł
    mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł
    jajko – 1 szt. 0,40 zł
    śmietana 18% – 1 łyżka [20g] 0,20 zł
    woda – 1/4 szklanki
    ser żółty [50g] 1 zł
    koperek świeży – garść 0,40 zł
    // SOS //
    mąka – 1 łyżka [15g] 0,10 zł
    masło – 1 łyżka [20g] 0,40 zł
    mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł
    białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł
    sól, pieprz
    Razem 12,70 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    WYBÓR RYBY

    Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal mają sporo małych ości, więc można zastąpić go mniej ościstym łososiem. Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą.

    1. CIASTO PARZONE (5 min)

    Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy palnik i odstawiamy ciasto na kilka minut do wystygnięcia.

    Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko. Znowu energicznie mieszamy do uzyskania idealnie kremowej i jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę do lodówki, aby była dobrze schłodzona.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 1

    2. MIELENIE RYBY (3 min)

    Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać łyżkę śmietany, ale my nie dodawaliśmy.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 2
    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 4

    3. WODA + FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min)

    W garnku gotujemy wodę do momentu wrzenia. Solimy ją i wstawiamy na malutki gaz, tak, aby delikatnie „pyrkała”. Można też ugotować kluski w bulionie, tak jak wskazuje receptura w grze, ale nie jest to niezbędny zabieg.

    Są różne opcje formowania klusek – za pomocą 2 łyżek, rękawa cukierniczego lub ręcznie na posypanym mąką blacie. My wybraliśmy ostatnią, gdyż jest najłatwiejsza.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 6
    Uformowane kluski delikatnie wrzucamy do gorącej wody. Gotujemy je ok. 10-15 minut, uważając, aby woda nie zaczęła wrzeć (wtedy kluski się rozgotują).

    Gdy kluski się ugotują, delikatnie przekładamy je na formę do pieczenia wysmarowaną masłem.

    4. SOS (5 min)

    W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zalewamy to gorącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wino. Sos powinien mieć gęstość podobną do gęstości śmietany 12%. Gotową miksturę przyprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 5

    6. PIECZENIE (20 min)

    Formę smarujemy sosem, układamy na nim kluski i obsypujemy startym serem.

    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kluski do zarumienia, ok. 10-15 min.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne - 7


    PODANIE


    Upieczone kluski posypujemy posiekanym świeżym koperkiem i podajemy z kawałkiem chrupiącego pieczywa oraz kuflem dobrego piwa.

    Hagfish quenelles - Dishonored 2 - serkeńskie kluski rybne

    Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.

    Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

    Scroll to top