Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp.
Składniki:
- 400 g mąki tortowej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka ciepłej wody
- 2 łyżki gęstej śmietany
Dodatkowo:
- masa makowa, dżem, powidło, etc.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie
wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do
przestygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier
waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij
wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij
jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części,
rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi
plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto
na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Wywijaj każdy promyk przekręcając
go dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne
strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo
obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą
czekoladową, czy posypać cukrem pudrem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz