Jest to typowe danie marokańskie, jeśli nie macie takiego naczynia do pieczenia można upiec w żaroodpornym naczyniu.

tagine

Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, lekko podsmażyć.

kurczak po marokańsku

Piersi kurze umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kawałki. Włożyć mięso do miski i obsypać solą, pieprzem, papryką słodką w proszku, chilli, imbirem,cynamonem. Dokładnie wymieszać, żeby przyprawy doszły do każdego kawałka mięska. Wrzucić mięso do cebuli i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę,przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekane drobno suszone daktyle. Zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.

tagine z kurczaka

Wylać całą zawartość z patelni do specjalnego naczynia,posypać szafranem i wymieszać.  Zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut.

Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego.