niedziela, 15 stycznia 2017

KREWETKI NA BIAŁYM WINIE Z CZOSNKIEM


 Kurcze zabieram się do tego posta od rana i nic mi się nie klei. Może nic nie napiszę, po prostu pochwalę się co przygotowałam na wieczór :-) Krewetki a po swojskiemu "robaczki" jak to mówi mój tata :-) 
Mój ulubiony owoc morza, uwielbiam...

Składniki: 

  • 500 g krewetek mrożonych (dowolnych) 
  • 500 ml białego półsłodkiego wina 
  • 50 g masła 
  • natka pietruszki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • pół cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 
  • woda
  • łyżeczka papryki mielonej ostrej 
Sposób przyrządzenia: 

Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości dodać krewetki następnie oliwę i sok z cytryny. Dusić ok. 8-10 min, na koniec doprawić papryką, posiekaną pietruszką i odrobiną soli morskiej. 
W razie potrzeby dodać wodę. Jeść i popijać pozostałym winem :-)))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz