sobota, 14 stycznia 2017

Udka kurczaka pieczone z ryżem w pomidorowym sosie



Składniki:

1 kg udźca z kurczaka
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
2 łyżki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
50 dag ryżu (2 szklanki)
świeża bazylia

Sos:
1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz np. tutaj)
3 łyżki oregano
3 ząbki czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki cukru
50 g masła



Sposób wykonania:

Mięso kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na noc).
Do garnka przelewamy przecier, dodajemy masło, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Całość podgrzewamy mieszając do momentu aż masło się stopi.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Na nim układamy mięso a następnie całość zalewamy sosem. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy półtorej godziny w 180°C.
Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...