czwartek, 12 stycznia 2017

Oponki z serem i śmietaną

Mamy już karnawał więc nie ma wyjścia trzeba upiec obowiązkowo oponki. Kto by ich nie znał, czy nie kojarzą się Wam z dzieciństwem i bezkarnym objadaniem się różnych "tłustych" wypieków...
Przepis z mojego zeszytu jak zawsze i niezmiennie ten sam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 polecam odkładać oponki na ręcznik papierowy zwłaszcza jeśli będą je konsumowały dzieci:). Oponki na drugi dzień tracą na smaku, dlatego część ciasta można zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na następny dzień, smażymy na tym samym tłuszczu.  
 
Składniki:
  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ser najlepiej trzykrotnie mielony lub w kostce wtedy ugnieść go widelcem z śmietaną.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę -jeśli jej nie dodaliśmy wcześniej do sera. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
  4. Wstawić garnek z olejem na piec.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  6. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  7. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.


     

2 komentarze: