piątek, 13 stycznia 2017

Pasta z fasoli

Składniki
(na 4 porcje)

- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- pół puszki fasoli (ok. 120 g),
- 2 suszone śliwki (ok. 14 g),

- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, goździk, sos sojowy, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Śliwki moczymy w wodzie.

2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela angielskiego.
3. Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy.
4. Fasolę miksujemy z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, majeranku, szczyptą soli, pieprzu i odrobiną chłodnej wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Śliwki kroimy na drobną kosteczkę.
6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły.
7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym i kwaszonym ogórkiem.





Pasta z fasoli jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 55 g
Energia: 55,8 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 1,2 g
Węglowodany: 9,4 g
Błonnik pokarmowy : 2,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.