Tradycyjne paluchy serowe wzbogaciłam dynią. Dzięki niej zyskały dodatkowe walory odżywcze i piękny, złoty kolor.
Składniki
250 g tłustego białego sera
3 łyżki pure z dyni
300- 350 g mąki
125 g margaryny
1 łyżeczka sody
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1. Do 300 g mąki dodajmy sodę rozpuszczoną w odrobinie wody.
2. Margarynę ścieramy na tarce, dokładamy razem z rozkruszonym białym serem, jajkiem, pure z dyni.
3. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę dyni a jeśli za miękkie- mąkę.
4. Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Podgrzewamy.
5. Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy.
6. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
7. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Piękny kolor, w sam raz na te mgliste dni 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie