Paluchy dyniowo- serowe

Tradycyjne paluchy serowe wzbogaciłam dynią. Dzięki niej zyskały dodatkowe walory odżywcze i piękny, złoty kolor.

sam_9721a

Składniki

250 g tłustego białego sera
3 łyżki pure z dyni
300- 350 g mąki
125 g margaryny
1 łyżeczka sody
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do posypania

SAM_9704.JPG

1. Do 300 g mąki dodajmy sodę rozpuszczoną w odrobinie wody.

2. Margarynę ścieramy na tarce, dokładamy razem z rozkruszonym białym serem, jajkiem, pure z dyni.

3. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę dyni a jeśli za miękkie- mąkę.

4. Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Podgrzewamy.

5. Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy.

6. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

7. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.

sam_9718a

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz