Konfitura z dyni i pomarańczy

Kolejna konfitura z dyni i pomarańczy to propozycja dla tych, którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego.
Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce.
Tak jak ta poprzednia konfitura, ta również została zrobiona przez Krzycha:)

164-konfitura-z-dyni-i-pomaranczy-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 5 h 15 min
  Ilość porcji: 1,350 g (9 słoiczków po 150 g)

Składniki:

1 ½ kg dyni (po obraniu)
700 g cukru
1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk)
1 ½ cytryny
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:

Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota kuchennego) lub pokroić w małą kostkę.

Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok.

Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze pokroić w niewielkie kawałki.

Dodać wszystkie składniki do garnka z dynią.

Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka.

Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia i pomarańcze miękkie, rozpadające się.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do czasu wystygnięcia.

Można dodatkowo zapasteryzować słoiki, aby mieć pewność, że słoiki są szczelnie zassane.

Krok po kroku:

1. Obrać i zetrzeć dynię

1. Obrać i zetrzeć dynie

2. Zasypać dynię cukrem

2. Zasypać dynie cukrem

3. Dodać starty imbir i skórkę z cytryny i pomarańczy

3. Dodać starty imbir i skórkę z cytryny i pomarańczy

4. Dodać sok z cytryny

4. Dodać sok z cytryny

5. Dodać kawałki pomarańczy

5. Dodać kawałki pomarańczy

6. Wymieszać i ugotować

6.Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając

7. Konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i odwrócić słoiki

7. Konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i odwrócić słoiki

Pobierz wersję do druku:

164-konfitura-z-dyni-i-pomaranczy-kuchniawedwoje-pl-2

164-konfitura-z-dyni-i-pomaranczy-kuchniawedwoje-pl-3

164-konfitura-z-dyni-i-pomaranczy-kuchniawedwoje-pl-4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *