Bruschetta – mix
Składniki:
Bagietka pełnoziarnista – 1 sztuka
Oliwa z oliwek
Czosnek – 2 ząbki
Oliwki – kilka sztuk
Mozarella kulki - 1 opakowanie
Łosoś wędzony - kilka plasterków
Składniki – pasta pomidorowa:
Pomidory – 2 sztuki
Świeża bazylia – kilka listków
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Składniki – pasta paprykowa:
Papryka czerwona – 2 sztuki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Parmezan – 2 łyżki potartego
Migdały – 1 garść
Sól, pieprz, suszone oregano
Składniki – tapenada oliwkowa:
Zielone oliwki – 1 szklanka
Kapary – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżka potartego parmezanu
Sól, pieprz
Wykonanie – pasta pomidorowa:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda
nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek.
Wykonanie – pasta paprykowa:
Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna, a
następnie obrać i drobno posiekać razem z suszonymi pomidorami i migdałami.
Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Wykonanie – tapenada oliwkowa:
Oliwki i kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z
parmezanem i doprawić do smaku.
Wykonanie – bruschetta:
Bagietkę pokroić na kawałki i każdy kawałek posmarować oliwą
i natrzeć czosnkiem. Ugrillować, a następnie posmarować wybraną pastą.
Udekorować mozzarellą, wędzonym łososiem i oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz