KAKAOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ


Miękkie, wilgotne muffiny z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą skórką na zewnątrz. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady są roztopione i  rozpływają się w ustach.
Jak każde muffiny, i te nie lubią blendowania, miksowania i długiego mieszania. Masa powinna pozostać grudkowata, ale bez widocznej surowej mąki.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 150 g masła
  • 300 (2 szklanki) mąki 
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka (M)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej +1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 g czekolady, gorzkiej lub deserowej 
DO PODANIA:  cukier puder, powidła śliwkowe
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Masło roztapiamy, czekoladę kroimy w drobna kostkę.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą. Dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Wlewamy masło i mleko. Mieszamy.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i przy użyciu szpatułki, delikatnie i krótko mieszamy (tylko do połączenia składników). Pod koniec dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do  papilotek. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez  20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz