Stripsy z kurczaka jak z KFC. Dużo przepisów wypróbowałam zanim udało mi się dotrzeć do jednego, rewelacyjnego i mega pysznego przepisu. Kawałki kurczaka maczamy w cieście a później obtaczamy w mące. Mięso pieczemy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i uzyskujemy w ten sposób stripsy z kurczak. Podałam je z pysznym sosem curry. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 szklanki mąki pszennej do panierowania
- sól, słodka i ostra papryka do smaku
- olej do smażenia
CIASTO :
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SOS CURRY :
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka ostrego ketchupu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy.
- Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze.
- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki do panierowania.
- Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące. Układamy je na desce i rozgrzewamy ojej.
- Kiedy olej jest bardzo gorący wkładamy kolejno kawałki kurczaka i pieczemy około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, ( piekłam je we frytkownicy bo tam jest większą temperaturę pieczone w garnku miały mniejsze płatki panierki, jednak też były dobre ).
- Kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Sos - do miseczki przekładamy majonez, jogurt, curry, cukier i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Stripsy są bardzo chrupiące, soczyste w środku i pyszne. Podane z sosem idealnie smakują.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Polecam do masy na kurczaka dodac troszke wegery i przed opanierowaniem podgotowac kurczaka
OdpowiedzUsuń:)
Robilem wg tego przepisu-najlepszy przepis jaki do tej pory mialem okazję wyprobowac na stripsy,ale to jeszcze nie to co w kfc oni maja bardziej twarda i chrupiąca panierke ;(
OdpowiedzUsuńSpróbuj usmażyć je do delikatnego zrumienienia panierki, wyciągnąć i po 5 minutach znowu smażyć.
Usuńnastępnego dnia są o wiele lepsze.
OdpowiedzUsuń