Dziś zapraszam Was na pyszne delikatne serniczkowo jogurtowe placuszki z suszonymi jabłkami. Ja i moje dzieci uwielbiamy takie śniadania. Synek nigdy nie może się doczekać aż będzie mógł zjeść swoją porcję 😉 Placuszki są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Wzbogaciłam je dodatkowo naszymi ulubionymi suszonymi jabłkami od Amkez. Takie suszone jabłuszka, to nie tylko idealna zdrowa przekąska, ale też doskonałe urozmaicenie do różnych dań.
Składniki: (na 1 porcję)
- 180 g jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
- 3 łyżki sera na sernik z wiaderka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- 4 łyżki kostki jabłkowej ze skórką Amkez*
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- olej kokosowy do smażenia
*doskonale nada się również kostka bez skórki, ale dziś miałam pod ręką akurat tamtą 😉
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały jogurt, dodajemy ser z wiaderka, wbijamy 1 jajko i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną kostkę jabłkową, mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Smażymy placuszki z obu stron na małym płomieniu. Placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba je ostrożnie obracać (ja używam do tego łopatki kuchennej i pomagam sobie łyżeczką). Warto je na początku robić mniejsze, aby dojść do wprawy 😉
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego