poniedziałek, 9 stycznia 2017

domowy schab suszony


Efektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :)

Składniki:
- 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej)
- szklanka cukru 
- szklanka soli
- ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek)
- gaza i pończocha do suszenia

Ilość cukru i soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso.



Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę.

Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w soli. Analogicznie do poprzedniej czynności zamykamy szczelnie w pojemniku, wkładamy do lodówki na 36 godzin wylewając zgromadzoną wodę.

Po 36 godzinach schab ponownie myjemy z soli, osuszamy i nacieramy wybranymi przyprawami. wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie zawijamy mięso w gazę, wkładamy do pończochy i wieszamy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu na 3-4 dni. Jeżeli kawałek schabu był grubszy i po upływie 4 dni nadal jest wyraźnie miękki, należy ten czas wydłużyć.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design