poniedziałek, 9 stycznia 2017

Ciasto z dżemem wiśniowym

I znowu poniedziałek. Kolejny tydzień pełny pracy. Na dodatek zimny, ale warto się pocieszać, że przed nami jeszcze 5 dni, a podobno już niedługo mają się u nas pojawić wyższe temperatury. 
Dziś polecam pyszne Ciasto z dżemem wiśniowym, bezą i doskonałą masą. Polecam serdecznie wypróbować. Robi się go dłuższy czas, ale naprawdę warto.

                       -TRUDNOŚĆ: średnie     CZAS:          -PORCJE: 15

 Ciasto z dżemem wiśniowym

CIASTO:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao

BEZA:

  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

MASA:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • dowolny dżem wiśniowy z owocami
  • cukier puder
 
CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st.

BEZA: białka ubić, dodać cukier. Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut.

MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie dać bezę. Całość posypać cukrem pudrem i zostawić w lodówce. 
 











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz