Następny przepis od mojej siostrzyczki, ciasto wybitne, pyszne. Dzięki Małgosiu 🙂 Można to ciasto zrobić innymi mrożonymi owocami tj maliny jeżyny itp.

ciasto z truskawkami

Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Dodać po 1 żółtku co jakiś czas nie przerywając mieszania. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli wsypywać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie za pomocą łyżki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto

Biszkoptowe ciasto

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Jak jest suchy to biszkopt jest gotowy.

Odstawić biszkopt do ostudzenia. Zimny przekroić na pół.

Masa z truskawek – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić.Ostudzić. Zamrożone truskawki zmiksować i zalać galaretką. Odstawić do zgęstnienia.  Prawie gęstą masą truskawkową wylać na spodnią część biszkoptu. Wstawić do lodówki.

Masa śmietanowa – śmietanę ubić na sztywno, do gęstej śmietany dodać cukier waniliowy i śmietanmietan  fixy,  wymieszać. Śmietanę wyłożyć na gęstą masę z truskawek. Przykryć biszkoptem.

Górę ciasta obsypać cukrem pudrem.

Ciasto jest przepyszne.