Wyszło super, jestem pewna, że zrobię to danie ponownie.

faszerowane grzyby

Można zrobić takie grzybki w wersji na imprezy. Wtedy nie podawać ziemniaków, tylko rozłożyć grzyby na sałacie i tak serwować.

Małe ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły.

Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

wegetariańskie danie

Przygotowanie nadzienia –  kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowaną kaszę, dodać serek topiony. Dokładnie wymieszać, smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być dość ostre.

Farszem napełnić grzyby.

Ułożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem.

pieczarki

Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 230 C i piec 15- 20 minut. Minutę przed końcem pieczenia położyć plasterek sera na każdym grzybku. Ser musi się rozpuścić. Ziemniaki powinny się przypiec.

Smacznego