Ziołowe masło / masło czosnkowe

Ziołowe i czosnkowe masło do doskonały dodatek do potraw i kanapek. Często jego cena w sklepie jest dość wysoka, ale można bez większego problemu przygotować je samemu.

Masło musi być miękkie, więc przed przygotowaniem, wyciągnij je z lodówki i zostaw w ciepłym miejscu. Poniżej zaproponuję dwa sposoby na przygotowanie masła czosnkowego.

SPOSÓB 1: Masło z kawałkami czosnku

Czosnek musimy drobno posiekać. Najlepiej ugnieść go przed tym wewnętrzną stroną dłoni. Siekamy w drobną kostkę i dodajemy do masła dokładnie mieszając. To, ile czosnku dodamy, zależy od preferencji. Dobry, delikatny smak uzyskamy przy jednym ząbku na kostkę. Gdy masło ma być mocno ostre i aromatyczne, możecie dodać nawet całą główkę. Pamiętajcie jednak, że takie masło z jednym ząbkiem możecie spokojnie użyć przy kanapkach na śniadanie. Bardziej intensywne sprawdzi się przy spożywaniu go w mniejszych ilościach – jako dodatek do mięs lub przy przygotowywaniu innych potraw. Siekany czosnek będzie wyczuwalny, dzięki strukturze, jaką zachowa.

SPOSÓB 2: Masło z czosnkiem przetartym przez praskę

Ilość czosnku, jaką dodamy do masła, taka sama jak w pierwszym sposobie. Różnica, jaka zachodzi w tej opcji, to bardziej aromatyczne masło – sok, który wyciskany jest przy przecieraniu czosnku dodaje aromatu nie tylko w miejscu, gdzie znajduje się akurat kawałek czosnku, ale wzbogaca intensywnie całe masło.

To, którego sposobu użyjecie, zależy tylko od Waszych upodobań i potrzeb. Ja osobiście preferuję drugi sposób, gdy masło ma służyć do kanapek, a pierwszy, gdy ma być dodatkiem do mięs.

W obu wariantach oprócz czosnku możecie dodać również świeże zioła. Do masła możemy dodać absolutnie wszystkie zioła, jakie akurat mamy dostępne. Doskonale sprawdzi się szczypiorek, rozmaryn, bazylia, pietruszka a nawet mięta. Nie bójcie się próbować nowych smaków. Smacznego!

maslo

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑