Modro kapusta















Dziś przepis na banalnie prosty, ale bardzo pyszny klasyczny dodatek 

do rolady śląskiej i klusek. Chociaż z innym mięskiem, również dobrze 

smakuje. Tak więc zapraszam na modro kapusta, a tu znajdziecie 

przepis na roladę śląską i kluski.






Składniki:

  • 1 czerwona kapusta średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • smalec
  • ocet
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać szklanką wody i dusić do miękkości, od czasu do casu mieszając. Boczek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie prawie miękka dodać boczek z cebulą, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem. Dokładnie wymieszać i dusić całość do miękkości kapusty.
Smacznego :)
































Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);