piątek, 6 stycznia 2017

Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński.



Witam w Nowym Roku :) Dziś Święto Trzech Króli i zarazem pierwszy długi weekend tego roku. Zapraszam na bardzo szybki i prosty w wykonaniu makowiec z jabłkami, zwany też makowcem japońskim. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne.  Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 35x25 cm )
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka gotowej masy makowej 850g
- 6 średniej wielkości jabłek
- paczka herbatników ( ok. 24 sztuki )
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- papier do pieczenia
- polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie )

Wykonanie
Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać masę makową, proszek do pieczenia, zmiksować stopniowo dodając kaszę mannę, następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać równomiernie masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Po ostudzeniu można makowca posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego :)





* przepis pochodzi z WŻ autor makusia
z maleńkimi moimi zmianami :)


2 komentarze:

  1. Super smakuje jest wilgotny i nie czuć wogolw jabłek a przy tym jest puszysty mniam mniam

    OdpowiedzUsuń