Baklava

By 21:43

Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem cukrowym lub miodowym.



Składniki:
  • 0,5 kg ciasta filo
  • 500 g mielonych orzechów włoskich
  • szklanka masła klarowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki zmielonych pistacji
  • pół szklanki cukru
na syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • opcjonalnie 1 laska cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie:
  1. Masło roztapiamy.
  2. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części.
  3. Ciasto filo kroimy na prostokąty pasujące do blaszki.
  4. Blaszkę smarujemy masłem. Rozkładamy pierwszy arkusz ciasta, który smarujemy masłem. Tych arkuszy powinno być 8, każdy posmarowany masłem.
  5. Wysypujemy pierwszą część orzechów.
  6. Przykrywamy kolejno dwoma arkuszami ciasta, smarując każde masłem.
  7. Wysypujemy drugą część orzechów.
  8. Ponownie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, smarując każde masłem.
  9. I ponownie wysypujemy orzechy.
  10. Na wierzchu układamy 8 warstw ciasta, także smarując każde z osobna masłem.
  11. Tak przygotowane ciasto dokładnie kroimy na romby, kwadraty lub trójkąty.
  12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C około25 minut.
  13. Wszystkie składniki na syrop gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut.
  14. Odstawiamy do przestygnięcia.
  15. Syropem polewamy jeszcze gorące ciasto.
  16. Odstawić do wystygnięcia.

You Might Also Like

0 komentarze