Przejdź do głównej zawartości

Kokosowy pudding z czarnego ryżu z karmelizowanym bananem

Do czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika, żelaza i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów. Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu, ma łagodny, orzechowy smak i nie jest kleisty ani szorstki jak inne odmiany ryżu. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był „zakazanym ryżem”, ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Szczególnym upodobaniem darzył tę odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing, na szczęście dzisiaj to "czarne złoto" dostępne jest dla wszystkich. 




Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 40 min


1 szklanka czarnego ryżu House of Asia
2 szklanki wody
1 laska wanilii
1/2 szklanka mleczka kokosowego House of Asia
1 banan
3/4 szklanki + 2 dodatkowe łyżki kokosowego cukru House of Asia 
50 g masła


























Przygotowanie:



1. Do rondelka wsypujemy ryż, laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, za pomocą noża wyłuskujemy nasiona i razem ze strąkiem dodajemy do ryżu, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem aż ryż zmięknie, ok 25 min
2. Podczas kiedy ryż się gotuje przygotowujemy karmel, do rondelka dodajemy 3/4 szklanki kokosowego cukru, pozostałą ilość wody i masło, gotujemy na średnim ogniu ok 10 min aż stanie się gęstszy i błyszczący, dodajemy połowę do ugotowanego ryżu, pozostawiamy na ok 10 min
3. Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru kokosowego, podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, należy uważać żeby cukier się nie przypalił, banana pozostawiamy w skórze, przekrawamy na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż i układamy na patelni ze skarmelizowanym cukrem, karmelizujemy ok 3 minuty od strony przecięcia 
4. Do ryżu dodajemy mleko kokosowe, podajemy z karmelizowanym bananem i polewamy pozostałym karmelem











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

załamałam sie bo dzisiaj przygotowałam taki sam przepis dla HOA i teraz zobaczyłam że mnie ubiegłaś..... no cóż muszę zrobić coś innego ...��

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.