Nowe Przepisy

środa, 4 stycznia 2017

Pyszne Śledzie z Papryką i Śliwkami

przepis na śledzie z papryką
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne śledzie z papryką i śliwkami. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
125 ml oleju
2 cebule (około 200 g)
1 papryka czerwona (około 200 g)
około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek)
2 łyżki żurawiny
około 70 g pomidorów suszonych
4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego)
lub białego
pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką




Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.


Przygotowanie pozostałych składników:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki.
Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki.



Przygotowanie sosu do śledzi:
Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około 3 minut. Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut.


Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie śledzi z papryką :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 12 godzin aby przeszły smakiem.

Śledzie z papryką i śliwkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    

1 komentarz :

  1. Bardzi pieknie wygadaja zrobie i napisz jak smakowaly

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.