Pyszne, puszyste naleśniki z lekką piernikową nutą. Nadziane kremowym twarożkiem i prażonymi jabłkami z cynamonem . Idealne na zimowe śniadanie :)
- szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- szklanka soku owocowo-warzywnego (u mnie z buraków i jabłek)
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
- duże jabłko szara reneta (lub 2 mniejsze)
- 0/5 łyżeczki cynamonu
- 6-8 łyżek kremowego naturalnego twarożku
Składniki na naleśniki miksujemy blenderem, aby nie było grudek.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy 6-8 naleśników.
Na drugiej patelni prażymy pokrojone w kostkę jabłka, przyprawiamy je cynamonem.
Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka lub gwiazdki) wycinamy w naleśnikach otworki. Robimy to na połowie każdego z naleśników.
Na połowie bez otworków nakładamy twarożek, jabłka i zwijamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy