środa, 4 stycznia 2017

paszteciki z ciasta francuskiego

 paszteciki 



Czas karnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek.
Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań.


składniki 
ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego przepisu )

 farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g boczku
300 g wątróbki drobiowej
1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta lubczyku
sól, pieprz


Sposób wykonania

Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy  na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut.

Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut.
Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę.


Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części.
Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,  po czym ciasto rolujemy  nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do  piekarnika nagrzanego  do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy 

1 komentarz: