wtorek, 3 stycznia 2017

Ciastka orzechowe

Bardzo aromatyczne ciastka do herbaty lub kawy








Składniki

• 400 g mąki
• 100 g orzechów włoskich mielonych + 3 łyżki
• 4 żółtka
• 250 g masła
• 250 g cukru
• 2 łyżki syropu orzechowego
• 2 łyżki mleka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania

1.
• Miękkie masło utrzeć z cukrem i syropem orzechowym,
dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując.
2.
• Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami ,
wsypać wszystko do ucieranego ciasta dodać mleko troszkę
 jeszcze mikserem połączyć ciasto a resztę wyrobić rękoma.
3.
• Z ciasta formować kulki wielkości orzecha.Do talerzyka wsypać kilka
 łyżek mielonych orzechów,włożyć każdą kulkę do orzechów i spłaszczyć. 
Spłaszczone ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
 do pieczenia piec 180 stopni 12 - 15 minut

2 komentarze: