Placek amerykański/Wiewiórka
Myślałam co tu dzisiaj upiec, bo okazja ku temu jest podwójna, a mianowicie po ośmiu tygodniach wraca mój mąż oraz to ,że to moje pierwsze ciasto blogowe. No i padło na placek amerykański znany też jako wiewiórka. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Są różne wersje tego ciasta. Jedni dodają kakao, a inni nie i ja należę do tych drugich.
Składniki na dużą blachę:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 5-6 jabłek
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Powoli dodać olej. Do masy dodać przesianą i wymieszaną mąkę z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy i jabłka starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.170-180°C około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze