Biały puch z truskawkowym musem

By 16:24

Ostatnio dosyć popularne ciasto ,, Biały puch" zainteresowało i mnie. Jednak ze względu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie  jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło.



Składniki:

ciasto
  • 170-200 g herbatników
  • 3/4 kostki masła
  • 100 g białej czekolady
krem
  • 600 ml śmietany 30-36 %
  • 300 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
mus truskawkowy
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • pół szklanki wody
Wykonanie:

ciasto
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Masło rozpuścić w rondelku.
  3. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno.
  4. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając.
  5. Odstawić do lodówki na około godzinę.
krem
  1. 100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić.
  2. Żelatynę rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady.
  3. Ubić pozostałą śmietanę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  4. Połowę kremu śmietanowego wyłożyć na schłodzony spód.
mus truskawkowy
  1. Truskawki umyć i zmiksować blenderem na mus.
  2. Przełożyć do rondelka i podgrzewać, dolać wodę i krótko zagotować. 
  3. Dodać suche galaretki. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Odlać kilka łyżek musu do dekoracji.
  4. Tężejący mus wyłożyć na krem. Przykryć drugą częścią kremu i udekorować pozostałym musem. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.



You Might Also Like

0 komentarze