Truskawkowy 3 BIT

By 20:32

Proste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto.



Składniki:
  • dwie szklanki truskawek
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1,5-2 paczki herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietany 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
masa budyniowa:
  1. Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru.
  2. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej.
  3. Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając.
  4. Ostudzić i utrzeć z masłem.
masa truskawkowa:
  1. Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku.
  2. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody.
  3. Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
  4. Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną.
  5. Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru.
  7. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając.
Układanie:
  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ściśle układać herbatniki.
  3. Wyłożyć masę budyniową.
  4. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową.
  5. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową.
  6. Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce. 

You Might Also Like

0 komentarze