Truskawkowy 3 BIT
Proste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto.
Składniki:
- dwie szklanki truskawek
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1,5-2 paczki herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietany 30%
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru.
- Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej.
- Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając.
- Ostudzić i utrzeć z masłem.
- Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku.
- Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody.
- Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
- Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną.
- Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru.
- Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ściśle układać herbatniki.
- Wyłożyć masę budyniową.
- Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową.
- Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową.
- Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.
0 komentarze