Torcik serowy

By 21:07

Czasami chciałoby się zjeść coś słodkiego tylko nie wiadomo co. No i ja czasami mam takie dni i jestem wtedy chyba bardziej kreatywna. Wymyślam, próbuję i jem takie ilości słodkiego, że no właśnie.... muszę później poćwiczyć.
Tym razem zaczęłam od najzwyklejszego biszkopta. A, że lubię serniki no to poszło dalej i powstał całkiem dobry torcik. Powstał wczoraj, a dzisiaj już prawie go nie ma. I co znowu trzeba poćwiczyć.



Składniki:
na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • pół kostki masła
  • dwa jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 50 gram białej czekolady
  • 100 gram gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • drobne owoce sezonowe
  • dwie galaretki dopasowane smakiem do owoców


Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Wylać do tortownicy. Piec w temp. 170°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  3. Wystudzić i przekroić.
  4. Twaróg, masło, jajka i cukier podgrzewać w rondelku. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować. Masę rozdzielić do dwóch rondelków i oba nadal trzymać na wolnym ogniu.
  5. Do jednej masy dodać czekoladę białą, a do drugiej czekoladę gorzką.
  6. Mieszać aż czekolady się rozpuszczą i dobrze połączą.
  7. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją.
  8. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim.
  9. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
  10. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody.
  11. Na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką.
  12. Schłodzić w lodówce.


You Might Also Like

0 komentarze