Babka grecka

By 20:40

Babka grecka - dlaczego tak się nazywa nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Świetnie pasuje do porannej kawy. Bardzo delikatna i pyszna.
Przepis pochodzi z biblioteczki Poradnika domowego ,,Ciasta i ciasteczka'' 



Składniki:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć na puch.
  2. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
  4. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka i wlać olejek waniliowy.
  5. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Piec około godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie.
  8. Po 5 minutach wyłożyć ciasto na talerz, obsypać startą czekoladą i przykryć babkę miską.
  9. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia.



You Might Also Like

0 komentarze