Torcik brzoskwiniowy
Sezon brzoskwiniowy w pełni. Wystarczy mały podmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami.
Składniki:
biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- kilka dojrzałych brzoskwiń
- galaretka brzoskwiniowa
- cukier do ewentualnego dosłodzenia
- 200 ml śmietanki 30%
- galaretka brzoskwiniowa
- łyżka cukru pudru
biszkopt
- Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić.
- Dodawać stopniowo cukier.
- Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
- Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką.
- Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C.
- Po upieczeniu upuścić biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę.
- Ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
- Brzoskwinie przelać wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i usunąć pestki.
- Zgnieść widelcem lub zmiksować blenderem.
- Galaretkę rozpuścić w połowie wody niż jest podane na opakowaniu.
- Lekko tężejącą galaretkę dodać do brzoskwiń.
- W razie konieczności dosłodzić.
- Drugą galaretkę rozpuścić w troszkę mniejszej ilości wody niż napisane na opakowaniu.
- Śmietankę ubić dodając płaską łyżkę cukru pudru.
- Gdy galaretka całkowicie stężeje pokroić ją na małe kawałeczki i wmieszać delikatnie do ubitej śmietany.
- Biszkopt przekroić wzdłuż.
- Na pierwszy blat wyłożyć mus brzoskwiniowy.
- Przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego bitą śmietanę z galaretką.
- Schłodzić w lodówce.
0 komentarze