Zupa-krem dyniowo-pomidorowa
A miała docelowo być zupa dyniowa ale coś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam !
Składniki:
- kawałek kurczaka ( udko, korpus)
- 2 litry wody
- dwie nieduże marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- pół niedużej dyni
- 2 duże ziemniaki
- 4 pomidory
- świeża bazylia
- kawałeczek ulubionego sera żółtego
- pieprz
- sól
- śmietana 18%
- Kurczaka zalać wodą, posolić i ugotować.
- Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok.15 minut.
- Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut.
- Pokrojoną dynię dodać do zupy i gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw.
- Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę.
- Dodać do zupy.
- Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę.
- Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią.
- Dodać kilka łyżek śmietany.
- Podawać posypaną tartym serem.
0 komentarze