Karpatka

By 08:36

Dla wielu to ulubione ciasto i przepis stary jak świat ale dla mnie jest to całkowita nowość, bo zrobiłam to ciasto pierwszy raz i nawet wyszło. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, a krem bajka.... idealny, taki jak lubię w karpatce.



Składniki:


na ciasto:
  • 200 mąki
  • 100 masła
  • 5 jajek
  • 250 ml wody
  • sól
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • pół szklanki cukru
  • 200-300 g miękkiego masła
Wykonanie:


ciasto:
  1. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać.
  3. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić.
  4. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając.
  5. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach.
  6. Piec około 40 minut w temp.180°C.
  7. Z podanych składników przygotować budyń.
  8. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
  9. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
  10. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  11. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  12. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem.
  13. Schłodzić w lodówce.



You Might Also Like

0 komentarze