Snikers

By 12:21

Jak dla mnie to niewątpliwie guru wśród ciast. Obłędnie smaczne i słodkie nie do przebicia przez inne słodkości. Ten przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Kasi z niewielką modyfikacją.



Składniki:


ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
oraz puszka kajmaku


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać.
  2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
  3. Trzy identyczne formy do ciasta  wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem.
  4. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C.
  5. Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić.
  6. Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu.
  7. Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Mega kaloryczne ale warte grzechu :) Cała rodzina się zajadała :D

    OdpowiedzUsuń