niedziela, 9 sierpnia 2015

Papryka po chorwacku

Ten przepis otrzymałem od Petry z Chorwacji (to taki kraj, w którym urodził się Tesla i wymyślono krawat :)), która prowadziła warsztaty warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. Tematem przewodnim była południowa i wschodnia słowiańszczyzna. Petra mówiła, że jej mama takie robi i są przepyszne. Doczekałem się papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem jest dużo czosnku. Najlepiej jak będzie to papryka czerwona, żeby było poprawnie, ale ostatecznie inne kolory, np. najtańsza biała, też dadzą radę :)
Nazwałem ją po chorwacku, bo nie miałem lepszego pomysłu :)

Składniki:
- świeże (tzn nie przetworzone, bo mogą być i podpsute :) ) papryki
- ryż
- ziemniaki
- czosnek


Wykonanie:
W paprykach wycinamy otwory po obwodzie ogonka i usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały nam puste skorupy.
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce.
Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez wyciskarkę.
Mieszamy ze sobą surowe ziemniaki, ryż, i dużo czosnku. Wkładamy taką mieszaninę do pustych papryk na ok 3/4 wysokości i tak napełnione warzywa wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Na jakieś 2-2,5 h. Ryż powinien wsiąknąć wodę z ziemniaków o ile używamy zwykłego białego. Inne odmiany radzę wcześniej ugotować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz