niedziela, 3 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii


Najprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech da szansę mojej propozycji, a być może zmieni zdanie.



Potrzebujesz:

włoszczyznę
dużą cukinię
duża cebulę
pestki dyni
parmezan


Co robić?

1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera.
2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki.
3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną).
4. Do uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki).
5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką.
7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem.










Tydzień z cukinią

7 komentarzy: