poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ogórki małosolne


Jeśli w tym sezonie nie robiliście jeszcze małosolnych / kiszonych ogórków to najwyższa pora nadrobić zaległości. U nas w domu panuje pełen podział - ja jem ogórki tak długo jak są małosolne a gdy tylko robią się kiszone pałeczkę przejmuje mąż. Czasem zjadam tak dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe mu czekać. 




Potrzebujesz:

2 kg ogórków gruntowych
Zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan)
Naprawdę duży słój lub naczynie gliniane
Przegotowaną woda
Sól


Co robić?

1. Na dnie glinianego naczynia ułożyć zestaw do kiszenia. Wystarczy kilka obranych ząbków czosnku, pomimo iż w zestawach zawsze jest cała główka
2. Umyte ogórki ułożyć ciasno jeden obok drugiego
3. Rozrobić przegotowaną wodę z solą w proporcji: 1 łyżka na litr i zalać nią ogórki (aby wszystkie były pod powierzchnią) 
Są różne szkoły odnośnie temperatury wody, którą należy zalać ogórki. Na przykład jedna z gotujących Siostrzyczek podaje aż 3 opcje. Ja zalewam gdy woda jest jeszcze gorąca.
4. Przykryć pokrywką / zakręcić zakrętkę / przykryć talerzykiem i docisnąć kamieniem
5. Odstawić w chłodne miejsce
6. Następnego dnia będą już mało-małosolne. Takie smakują najlepiej.



2 komentarze:

  1. Świetny i ciekawy wpis! :)

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. najulubieńsze! Śliczne serce z ogórka :)

    OdpowiedzUsuń